Вас вітає КЗ "Запорізька спеціалізована школа-інтернат "Січовий колегіум" ЗОР!

У нас ви знайдете багато цікавої та корисної інформації про шкільне лідерство, основи самоуправлінської діяльності, цікаві тренінги, тести, фото та відео матеріали. Ви зможете ознайомитись з існуючими системами органів учнівського самоврядування, принципами їх роботи та розмістити власні розробки, ознайомитись із чужим та поділитися своїм досвідом організації самоврядування в школі. А також бути в курсі усіх новин та проектів Всеукраїнської ліги старшокласників!Приєднуйтесь до нас та будьте активними співрозмовниками!

вівторок, 3 березня 2015 р.

Засідання політичного клубу

Запрошуємо всіх до обговорення актуальної питання: чи потрібна Україні федералізація?


Час від часу (особливо перед виборами в органи влади) в нашій країні піднімається тема зміни її державного устрою з унітарного на федеративний. Спекулюючи на місцевих особливостях і територіальних відмінностях, політики, політ-технологи, науковці навмисно загострюють штучні проблеми мови, національних героїв, культурної орієнтації, тлумачення історичних подій, освіти тощо, розділяючи Україну на дві (а тепер і більше) частини—Схід-Захід. Тим самим обґрунтовуючи необхідність процесу “федералізації” України. Наскільки це необхідно Державі і нам з вами та чи є альтернатива федералізму? -  на ці питання спробували відповісти учасники Політичного клубу “Січового колегіуму”


More presentations from Tanya Kam
 Чи є підтримка ідеї “федералізації” серед українців?
 За данними опитування соціологічної групи «Рейтинг» “за” федеративний устрій  - 16,7%, “проти” - 69,3%, “за унітарну країну без Криму” - 10% респондентів.
Кому вигідні розмови про федералізацію України?
Нині “за” федералізацію України виступають переважно російські політики та підконтрольні їм ЗМІ, а також окремі “лідери”  самопроголошених  територій, або підтримувані Росією антиукраїнські, антидержавницькі сили. Прості українці часто навіть не розуміють значення цих понять, або приховують цим словом сепаратистські настрої.
Лише 24 країни у світі—федерації.
В усіх випадках це був процес об'єднання незалежних суб'єктів в єдину державу та створення надcуб’єктних органів управління. Україні ж пропонується протилежне—розбити цілісну державу на частини без наявності для цього економічного або  культурного підґрунтя. Жодна область, або навіть історичний регіон на сьогодні не є економічно самостійним і отримує дотації з державного бюджету.
Якщо порівнювати федеративні держави з багаторічним демократичним досвідом такі як США, Німеччина, Канада із Росією, яка теж  має федеративний устрій, то це небо і земля, бо територіальні одиниці (суб'єкти федерацій Росії) мають дуже обмежені права та дуже сильну  централізацію  влади (жодне рішення без керівництва з Москви не приймається). Окрім того на лице нерівномірний розподіл ресурсів, етнічні конфлікти.
Федеративний устрій не стабільний тяжіє або до розпаду (Югославія), або до централізації влади (РФ)!
Ми спробували визначити аргументи “за” та “проти” федералізації України.
Аргументи “За”
1. Федеративний устрій може надати більше економічної і політичної самостійності регіонам;
2. Можливе зняття питання провокацій на мовну тему;
3. Посилення контролю між місцевою і центральною владою (за умови знищення тотальної коррупції та ефективного розподілу повноважень).
Всі інші аргументи “за”  в ході дискусії ми визначили як “сумнівні”.
Аргументи “проти”:
1. Федералізація посилить розкол України;
2. Нерозуміння сутності поняття федералізму серед населення, спекуляції на цю тему;
3. Розкрадання коштів на місцевому рівні (через наявні бюрократизм та корупцію);
4. Висока вірогідність, що федералізація стане проміжним етапом на шляху сепаратизму окремих регіонів;
5. Призведе до збільшення бюджетних витрат , зокрема на утримання центрального федерального та місцевого апаратів ;
6. Загострення економічних протиріч між регіонами (через нерівномірний розміщення ресурсів, підприємств легкої та тяжкої промисловості, середнього та крупного бізнесу по території України);.
 7. Загроза існуванню держави Україна (через біполярність зовнішнього впливу).
Навіщо нам годувати 2 уряди, 2 парламенти? Навіщо нам ще більша економічна та політична нестабільність? Навіщо нам проблеми із пересуванням в середині країни? Кому це потрібно?
Що ми хочемо від влади?
Комфортне проживання, можливість отримання якісної освіти, стабільний дохід, безпечне середовище... Чим ефективніша влада, чим розумніше управління, тим краще задовольняються наші потреби.
Чи є рецепт ефективної влади?
Три кита ефективної влади: повноваження, ресурси, відповідальність. Необхідний оптимальний розподіл повноважень між рівнями влади, обсяг ресурсів має відповідати повноваженням, влада має відповідати за ефективність перед народом та за законність перед державою.
Альтернатива є — ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ влади!  це встановлення двох рівнів влади - національного і місцевого - в єдиній країні. Уряд країни вирішує лише глобальні проблеми національного характеру, а всі більш важливіші проблеми кожного з нас вирішуються на найближчому до нас місцевому рівні у громаді села, містечка, міста та району великого міста, які отримують всі необхідні ресурси, повноваження та відповідальність. Таким чином якість життя у громаді стає залежною від самих мешканців цієї громади. Більш складні проблеми вирішуються на районному та регіональному рівні, які мають свої органи влади (повноваження, ресурси та відповідальність) але не керують громадами.  Так є в процвітаючих Данії, Швеції, а тепер і в Польші. Шляхом децентралізації пройшла майже вся Європа і головне все відбувалось добровільно за внутрішньою потреби держави та народу.

Так може, це потрібно зробити і нам? Як ви думаєте?

Немає коментарів:

Дописати коментар